:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL ::
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
 Ogłoszenie 
Informacja:
W związku z małą aktywnością forum myślę że czas się pożegnać...
W nocy 20/21 maj 2018r forum zostanie wyłączone.
Proszę zatem o skopiowanie wszelkich dla Was istotnych danych.
Niestety nie ma możliwości przekazania całości forum we władanie komuś innemu, ale jeżeli znajdą się chętni do stworzenia nowego, aktualnego forum to umożliwię użytkowanie domen aktualnie podpiętych pod te forum.
Dziękuję wszystkim za czasy świetności forum, za wspomnienia, za chwile miłe i mniej miłe też. Do usłyszenia!

Odpowiedz do tematu :: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Jakie wymiary rury aluminiowej
Jakie wymiary rury aluminiowej
Autor Wiadomość
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 37
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 10:00   Jakie wymiary rury aluminiowej

Jak w temacie.
Konkretnie chcę postawić na uchwycie kominowym rurę aluminiową o fi 40.
Jaką minimalną grubość ścianki zastosować dla długości rury do 3m?
Antena na początek - boomerang.
Docelowo λ/2 czyli wagowo maksymalnie 2 kg.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
 
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 478
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 10:40   Re: Jakie wymiary rury aluminiowej

major napisał/a:
Konkretnie chcę postawić na uchwycie kominowym rurę aluminiową o fi 40


fi40 to bardzo szeroka rura, ścianka grubość 2mm wystarczy.

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 37
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 13:47   

Almighty napisał/a:
fi40 to bardzo szeroka rura

Sugerowałem się zalecaną rurą pod Signal Keepera, tak w razie czego.
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mniejszy kaliber jak choćby fi 30.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
 
 
 
faza 
Forumowy "Siejuch"


Województwo: zachodniopomorskie
Znak: 161 ZFC 009
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 968
Skąd: szczecin
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 14:14   

Ale pomysł ze później będziesz chciał założyć pófalowke jak pisałeś
Wiec pomysł nad zakupem
_________________

 
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 478
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 14:17   

major napisał/a:
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mniejszy kaliber jak choćby fi 30.


Rura 3m, fi30 o ściankach 2mm wystarczy w zupełności, nawet do cięższych anten - ale w hurtowni lepiej kupić cały docinek 4 metry.

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
161NT107 
User


Imię: Andrzej
Województwo: podkarpackie
Częstotliwość: 26,425
Znak: 161NT107
Wiek: 42
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Mielec
Wysłany: 19 Styczeń 2016, 21:01   

Potwierdzam fi trzydzieści ocynk gruboscienna sprawę zalatwi i będzie taniej i wytrzymalsza
_________________
mobil Grafitowy Galaxy98VHP Siro Megawatt 4000
baza home made Super Leem AT92 Magnum 257HP mikrofon Road Nosie 2018
 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 37
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 09:51   

161NT107 napisał/a:
fi trzydzieści ocynk gruboscienna sprawę zalatwi i będzie taniej i wytrzymalsza

Ale nie lżejsza. Minimalizuję wagę bo komin podobno słaby.
Rura aluminiowa waży mniej niż połowę tego co rura stalowa o podobnych parametrach (wymiarach).
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
Ostatnio zmieniony przez major 20 Styczeń 2016, 09:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
161NT107 
User


Imię: Andrzej
Województwo: podkarpackie
Częstotliwość: 26,425
Znak: 161NT107
Wiek: 42
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Mielec
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 10:59   

ale w sumie to tylko będzie różnica paru kilo nie mów że komin tego nie wyt
rzyma
_________________
mobil Grafitowy Galaxy98VHP Siro Megawatt 4000
baza home made Super Leem AT92 Magnum 257HP mikrofon Road Nosie 2018
 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 37
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 12:00   

161NT107 napisał/a:
ale w sumie to tylko będzie różnica paru kilo nie mów że komin tego nie wytrzyma

Nie mówię, że nie wytrzyma.
3 metry rurki alu fi 30/gr. ścianki 2 to 1,44 kg.
3 metry rurki stal czarna te same wymiary to 4,14 kg.
Niby tylko 3 kilo rożnicy ale wolę dmuchać na zimne.
Jeżeli obie rury charakteryzują się tymi samymi parametrami wytrzymałościowymi to wybieram lżejszą.
Acha. Dach jest stromy, więc lżejszą lepiej manewruje się.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
Ostatnio zmieniony przez major 20 Styczeń 2016, 12:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Atum 
User


Imię: Kamil
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: SP1-14079
Wiek: 34
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 14
Skąd: Bielkowo JO73KH
Wysłany: 2 Czerwiec 2016, 10:36   

też się zabieram za zbudowanie bazy - mam opcje komin albo przykręcać się do krokwi ( i tu i tu podobna wysokość) tylko myslalem o minimum 4 lub nawet 5 metrach - pytanie czy mi z krokwi nie wyrwie takiego masztu z anteną SIRIO SY27 lub Sirio Gain master :shock:

Dodano: 28 Czerwiec 2016, 10:54
No i jest zmiana koncepcji nie wiem czy się mogę podpiąć pod temat - ale :(
z racji oszczędności (głupich) i niewiedzy (chwilowej) braku planów na budowanie bazy 2 lata temu - przybudowie domu że tak powiem delikatnie - olałem instalacje odgromową domu :bang: i teraz oczywiście się to mści ze zdwojoną siłą. Po rozmowie z moim elektrykiem, wyszło ze sama inwestycja w instalacje to około 1800 - 2000 + zakopanie bednarki wokoło domu tu już o koszcie nie wspomnę - i tu w głowie Polaka pojawia się pomysł - wokoło domu w kształcie litery C z racji na brak możliwości zamknięcia obwodu (podjazd brukowany) zakopię bednarkę ale chwilowo nie będę ciągnął instalacji na dach. Pomyślałem aby zakupić składany aluminiowy maszt około 9 -11m (ewentualnie wykonać z rur stalowych - ale wtedy z np anteną robi mi sie 16 - 17 m i kłaść taki słup nie będzie już tak łatwo a i miejsca zajmie sporo) - dodatkowo zrobić ten maszt u podstawy kładziony na glebę co wyeliminuje mi problem z burzami - na takim maszcie natenczas powiesić mógł bym Sirio Gainmaster lub http://www.teltad.pl/ante...sja-p-1508.html taki wynalazek pytanie jak by się na tym zachowywało 11m, oraz przy wykonaniu pojedynczego odciągu mógł bym powiesić dipol łącząc się z drzewami oddalonymi o około 40 metrów ( wykorzystując jakieś tam proste rolki bloczki ściągać dipola po całej akcji ewentualnie zima nie ściągać wcale) maszt mocował bym do krokwi w pozycji rozłożonej na wysokości około 4m co dodatkowo usztywniało by konstrukcję - Pytanie czy taka koncepcja ma sens i czy taki maszt bez odciągów (bez dipola chwilowo) się nie poskłada?? oraz czy ktoś miał stycznaość z anteną DELTA KF 300 W V2012 - czy jest sens w nią inwestować (chodziło mi o załatwienie KF i CB jedną anteną chwilowo KF do nasłuchów - w przyszłym roku mam zamiar wybrać się na egzamin - na tą chwile posiadam licencję SWL). HELP :-?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Jakie wymiary rury aluminiowej


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.


:: Polecamy ::

:: Reklamy ::







Dodaj swoją reklamę