:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL ::
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu :: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Jakie wymiary rury aluminiowej
Jakie wymiary rury aluminiowej
Autor Wiadomość
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 36
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 10:00   Jakie wymiary rury aluminiowej

Jak w temacie.
Konkretnie chcę postawić na uchwycie kominowym rurę aluminiową o fi 40.
Jaką minimalną grubość ścianki zastosować dla długości rury do 3m?
Antena na początek - boomerang.
Docelowo λ/2 czyli wagowo maksymalnie 2 kg.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
 
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 476
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 10:40   Re: Jakie wymiary rury aluminiowej

major napisał/a:
Konkretnie chcę postawić na uchwycie kominowym rurę aluminiową o fi 40


fi40 to bardzo szeroka rura, ścianka grubość 2mm wystarczy.

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 36
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 13:47   

Almighty napisał/a:
fi40 to bardzo szeroka rura

Sugerowałem się zalecaną rurą pod Signal Keepera, tak w razie czego.
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mniejszy kaliber jak choćby fi 30.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
 
 
 
faza 
Forumowy "Siejuch"


Województwo: zachodniopomorskie
Znak: 161 ZFC 009
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 929
Skąd: szczecin
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 14:14   

Ale pomysł ze później będziesz chciał założyć pófalowke jak pisałeś
Wiec pomysł nad zakupem
_________________

 
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 476
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 14:17   

major napisał/a:
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mniejszy kaliber jak choćby fi 30.


Rura 3m, fi30 o ściankach 2mm wystarczy w zupełności, nawet do cięższych anten - ale w hurtowni lepiej kupić cały docinek 4 metry.

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
161NT107 
User


Imię: Andrzej
Województwo: podkarpackie
Częstotliwość: 26,425
Znak: 161NT107
Wiek: 42
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Mielec
Wysłany: 19 Styczeń 2016, 21:01   

Potwierdzam fi trzydzieści ocynk gruboscienna sprawę zalatwi i będzie taniej i wytrzymalsza
_________________
mobil Grafitowy Galaxy98VHP Siro Megawatt 4000
baza home made Super Leem AT92 Magnum 257HP mikrofon Road Nosie 2018
 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 36
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 09:51   

161NT107 napisał/a:
fi trzydzieści ocynk gruboscienna sprawę zalatwi i będzie taniej i wytrzymalsza

Ale nie lżejsza. Minimalizuję wagę bo komin podobno słaby.
Rura aluminiowa waży mniej niż połowę tego co rura stalowa o podobnych parametrach (wymiarach).
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
Ostatnio zmieniony przez major 20 Styczeń 2016, 09:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
161NT107 
User


Imię: Andrzej
Województwo: podkarpackie
Częstotliwość: 26,425
Znak: 161NT107
Wiek: 42
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Mielec
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 10:59   

ale w sumie to tylko będzie różnica paru kilo nie mów że komin tego nie wyt
rzyma
_________________
mobil Grafitowy Galaxy98VHP Siro Megawatt 4000
baza home made Super Leem AT92 Magnum 257HP mikrofon Road Nosie 2018
 
 
major 
User


Imię: Piotrek
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 36
Dołączył: 20 Gru 2015
Posty: 26
Skąd: Szczecin JO73HL06
Wysłany: 20 Styczeń 2016, 12:00   

161NT107 napisał/a:
ale w sumie to tylko będzie różnica paru kilo nie mów że komin tego nie wytrzyma

Nie mówię, że nie wytrzyma.
3 metry rurki alu fi 30/gr. ścianki 2 to 1,44 kg.
3 metry rurki stal czarna te same wymiary to 4,14 kg.
Niby tylko 3 kilo rożnicy ale wolę dmuchać na zimne.
Jeżeli obie rury charakteryzują się tymi samymi parametrami wytrzymałościowymi to wybieram lżejszą.
Acha. Dach jest stromy, więc lżejszą lepiej manewruje się.
_________________
Mobil: AT-6666, Sirio Performer 5000
Baza: W trakcie budowy
W łapie: Icom IC-R5
Ostatnio zmieniony przez major 20 Styczeń 2016, 12:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Atum 
User


Imię: Kamil
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: SP1-14079
Wiek: 33
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 14
Skąd: Bielkowo JO73KH
Wysłany: 2 Czerwiec 2016, 09:36   

też się zabieram za zbudowanie bazy - mam opcje komin albo przykręcać się do krokwi ( i tu i tu podobna wysokość) tylko myslalem o minimum 4 lub nawet 5 metrach - pytanie czy mi z krokwi nie wyrwie takiego masztu z anteną SIRIO SY27 lub Sirio Gain master :shock:

Dodano: 28 Czerwiec 2016, 10:54
No i jest zmiana koncepcji nie wiem czy się mogę podpiąć pod temat - ale :(
z racji oszczędności (głupich) i niewiedzy (chwilowej) braku planów na budowanie bazy 2 lata temu - przybudowie domu że tak powiem delikatnie - olałem instalacje odgromową domu :bang: i teraz oczywiście się to mści ze zdwojoną siłą. Po rozmowie z moim elektrykiem, wyszło ze sama inwestycja w instalacje to około 1800 - 2000 + zakopanie bednarki wokoło domu tu już o koszcie nie wspomnę - i tu w głowie Polaka pojawia się pomysł - wokoło domu w kształcie litery C z racji na brak możliwości zamknięcia obwodu (podjazd brukowany) zakopię bednarkę ale chwilowo nie będę ciągnął instalacji na dach. Pomyślałem aby zakupić składany aluminiowy maszt około 9 -11m (ewentualnie wykonać z rur stalowych - ale wtedy z np anteną robi mi sie 16 - 17 m i kłaść taki słup nie będzie już tak łatwo a i miejsca zajmie sporo) - dodatkowo zrobić ten maszt u podstawy kładziony na glebę co wyeliminuje mi problem z burzami - na takim maszcie natenczas powiesić mógł bym Sirio Gainmaster lub http://www.teltad.pl/ante...sja-p-1508.html taki wynalazek pytanie jak by się na tym zachowywało 11m, oraz przy wykonaniu pojedynczego odciągu mógł bym powiesić dipol łącząc się z drzewami oddalonymi o około 40 metrów ( wykorzystując jakieś tam proste rolki bloczki ściągać dipola po całej akcji ewentualnie zima nie ściągać wcale) maszt mocował bym do krokwi w pozycji rozłożonej na wysokości około 4m co dodatkowo usztywniało by konstrukcję - Pytanie czy taka koncepcja ma sens i czy taki maszt bez odciągów (bez dipola chwilowo) się nie poskłada?? oraz czy ktoś miał stycznaość z anteną DELTA KF 300 W V2012 - czy jest sens w nią inwestować (chodziło mi o załatwienie KF i CB jedną anteną chwilowo KF do nasłuchów - w przyszłym roku mam zamiar wybrać się na egzamin - na tą chwile posiadam licencję SWL). HELP :-?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Jakie wymiary rury aluminiowej


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.


:: Polecamy ::

:: Reklamy ::







Dodaj swoją reklamę