:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL ::
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu :: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Osprzęt/Akcesoria » Wzmacniacze » Wzmacniacze i zasadność ich posiadania
Wzmacniacze i zasadność ich posiadania
Autor Wiadomość
JanC 
Stały bywalec



Imię: Jan
Województwo: śląskie
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 204
Skąd: JO90JB
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 12:28   

Cytat:
JanC - dość zachowawczo posunąłeś się tylko do 10m. Wtedy owszem, ceny nie odstraszają.


Podałem najtańszy przykład.

Deko drożej:

ICOM IC-735 -> 1300-1500 PLN, interfejs kupiony to 150 -300PLN. Od takiego zestawu zaczynałem i mam go do dzisiaj.
Anteny zrobisz sam, (tak jak Ja :) ) komputer masz, soft do logowania jest w necie lub na moim portalu o emisjach cyfrowych. I masz wszystkie pasma KF w zasięgu.
_________________
Niewiedza jest błogosławieństwem, wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
 
 
bax 
Forumowy "Siejuch"


Imię: piotr
Województwo: zachodniopomorskie
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 778
Skąd: Szczecin-Niebuszewo
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 12:53   

Przemek
oczywiście koszty zależą od tego jakie radio zakupimy, dlatego u mnie tak drogo wyszło. Ale ja mając doświadczenie z CB przy zakupie zdecydowałem się na zakup , biorąc pod uwagę następujące czynniki by uniknąć, kolejnych niepotrzebnych kosztów :
- mobilność radia (dom, auto, działka)
- tuner antenowy wbudowany
- wyłącznie pasma KF
- konstrukcja nowa, o dobrej renomie użytkowników
Dlatego zakupiłem taki model, oczywiście można zakupić w cenie 900-1500 coś starszego tez sprawdzonego i sprawnego, ale nie mam w tej dziedzinie doświadczeń i nie znam się na elektronice - a wolałem zakupić coś do czego mam gwarancje że żaden cudotwórca nie wkładał swoich paluchów.
Oczywiście można zakupić tez nowe wynalazki od Chińczyków i do tego wzmocnienie i tez będzie dużo taniej albo inne made home modele jedno lub wielopasmowe.
Tak więc koszty pozyskania diametralnie mogą ulec zmianie na korzyść. Wszystko zależy na co konkretnie się zdecydujemy.
Rozsądnym postępowaniem może okazać się możliwość skorzystania z doświadczenia innego kolegi , który podjedzie ze swoim sprzętem i podłączy go na naszej bazie i sprawdzi czy jest sens wbijać się w koszty i ewentualne nowe niezbyt tanie hobby.
Ja miałem taka możliwość i dlatego dzisiaj wiem , że obrałem dobry kierunek , choć przez chwilkę zbłądziłem w złym kierunku kierując się ku 2/70 , ale podobnie jak przy CB -lokalizacja okazała się nie przyjazna co pociągnęło przy tym kolejne nie potrzebne koszty.
pozdrawiam Piotr

[ Dodano: 25 Sierpień 2014, 16:06 ]
Wracając do sedna tematu - moje zdanie jest takie:
- jeśli na podstawowej 40 widzisz taką konieczność - to będziesz łamał prawo, z mojego doświadczenia i ostatnich sobotnich spotkań radiowych - zainwestował bym w dobrą antenę o szerokim spectrum działania i ustawił ja w rezonansie na takim wycinku jaki Cie interesuje. Dodatkowo dołożył bym druga antenę z przełącznikiem antenowym na np. podstawę do zapytań jak mnie słychać a tę druga do łączności na danym wycinku pasma na którym mi zależy.
Biorąc pod uwagę moje sobotnie nasłuchy na 27.020 w trakcie przegrupowania z Dębostrowa (moje RODOS) przez Police i Przęsocin, na moje potrzeby wystarcza moja indiana która zestrojona jest w zakresie podstawy na SWR 1,1 i - Ja słyszę obie górki z raportami 5/9 jak i Police z podobnymi. Czyli wniosek prosty - witamina zbędna :) - a potrzebna skuteczna i sprawna antena i dobrze zrobiona instalacja antenowa.
Pozdrawiam Piotr
_________________
"Scio me nihil scire"
 
 
 
NYGUS 
Stały bywalec
Dla Roberta



Imię: Sławek
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: 161NT135
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 167
Skąd: Szczecin, PSM
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 15:23   

Przemek kombinuj, szukaj, testuj - trzymam kciuki.
Jakby ludzie nie kombinowali to do dziś byśmy z jaskini nie wyszli :mrgreen:
_________________
President Jackson II + Densei EC-2002 + WA-27
Cobra 29LTD CHR + Densei EC-2002 + 1/4 rurka
 
 
Kraju Police 
Forumowy "Siejuch"
Początkujący pirat :D



Imię: Przemek
Województwo: zachodniopomorskie
Częstotliwość: 27.180
Znak: 161KP111
Wiek: 36
Dołączył: 05 Lip 2012
Posty: 600
Skąd: Police, JO73GN
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 16:53   

Panowie - tu nie o mnie tylko chodzi, ja tylko dołożyłem tu parę postów ;-)
Pozdrowienia!
_________________
Mobil: Antoni z Piratem, Herbatnik z WA27
W łapce: Icom IC-R6, GRE PSR-216
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 476
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:16   

bax napisał/a:
Ja słyszę obie górki z raportami 5/9 jak i Police z podobnymi. Czyli wniosek prosty - witamina zbędna :) - a potrzebna skuteczna i sprawna antena i dobrze zrobiona instalacja antenowa.


Piotrek, obie górki wychodzą z minimum 1/4λ; nadajemy i odbieramy na dachu Szczecina, więc siłą rzeczy transmisja w obie strony musi być wzorowa. Inna rzecz, spróbuj proszę na swojej zestrojonej Indianie przedzwonić do Świnoujścia albo Drawska Pomorskiego, wtedy wrócimy do rozmowy o instalacjach antenowych ;-)

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
bax 
Forumowy "Siejuch"


Imię: piotr
Województwo: zachodniopomorskie
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 778
Skąd: Szczecin-Niebuszewo
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:16   

Przemek - to nie problem że nie o Ciebie - to w końcu Jan zaczął temat - i chyba nie bez kozery , może ktoś wyciągnie właściwe wnioski z tego o czym piszemy i zastanowi się , że może można inaczej, zgodnie z literą prawa mieć przyjemność z korzystania z dobrodziejstwa jakim jest eter.
A nie bezmyślnie walić Watami ze szkodą dla innych i dla siebie. I to do tego na localu :) , a tym bardziej w mobilu.
A i tak w swoich zmaganiach nie pokona i nie dorówna Kolegom pracującym na sprzęcie KF w zakresie pasm CB.
pozdrawiam piotr
_________________
"Scio me nihil scire"
 
 
 
JanC 
Stały bywalec



Imię: Jan
Województwo: śląskie
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 204
Skąd: JO90JB
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:31   

Cytat:
pracującym na sprzęcie KF w zakresie pasm CB.


Przeca nie wolno, a dlaczego to wiadomo ;-)

I zachęcam Kolegów do przemyślenia sprawy licencji krótkofalarskiej, naprawdę warto i tanim kosztem wchodzimy na wyższy poziom korzystania z "eteru".

Przykład anteny - ma ktoś bazową antene CB, zrobienie z niej 5 pasmowego GP to żaden problem. I niski koszt. Poniżej 50 PLN.

O TRX`ach wspomniałem już.

A ze wzmacniaczami CB w samochodzie to nie taka prosta sprawa. Szkoda swoich nerwów oraz zdrowia innych użytkowników CB.
_________________
Niewiedza jest błogosławieństwem, wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
 
 
bax 
Forumowy "Siejuch"


Imię: piotr
Województwo: zachodniopomorskie
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 778
Skąd: Szczecin-Niebuszewo
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:38   

Almighty napisał/a:
Inna rzecz, spróbuj proszę na swojej zestrojonej Indianie przedzwonić do Świnoujścia albo Drawska Pomorskiego

Wojtek małe pytanie - po co?
W piątek jak czekałem na żonę by ją odebrać z pracy , przy Bartłomiejce przeprowadziłem QSO z Józkiem (środkowa Anglia) i indiana dała radę z raportem 55 w obie strony- takie przedzwonienie mnie satyfakcjonuje.
A wracając do górek , to jak się słucha nie każda łączność pomimo, że na dachach Szczecina bywa komfortowa:
_________________
"Scio me nihil scire"
 
 
 
Wodnik 
Stały bywalec



Imię: Mariusz
Województwo: zachodniopomorskie
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 108
Skąd: Radom-Szczecin
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:39   

To może i ja coś napiszę, bo posiadam takowy wzmacniacz w aucie, ale tak jak mi koledzy powiedzieli że nie ma sensu używać go na co dzień i cały czas, bo ktoś może mnie słyszeć, a ja jego już nie.

Dlatego trzymam go w tej chwili na takie sytuację gdzie ja kogoś słyszę dobrze a ja jestem słyszany słabo.

I tak jak koledzy wcześniej pisali, że przy dobrej propagacji to i na widelcu poleci, pewnie i by tak było, ale jak niektórzy zauważyli na moim pierwszym i jedynym do tej pory filmiku z takiej dalszej łączności Czarnogóra - Białystok używałem wzmacniacza, ale tylko dlatego że była to moja pierwsza łączność i z braku wiedzy bałem się że ją stracę :)

Teraz już wiem o co kaman, dlatego wzmacniacz ma zamontowany wyłącznik i jest używany w wyżej opisanej potrzebie.
_________________
Mój numer jeden, na zawsze ! (Tylko dla romantyków) :)
 
 
Almighty 
Forumowy "Siejuch"



Imię: Wojciech
Województwo: zachodniopomorskie
Znak: COMMSTA 999
Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 476
Skąd: Szczecin Radio
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 17:53   

bax napisał/a:
Wojtek małe pytanie - po co?


W takich miejscach pojawiają się koledzy z naszego forum, zakładają tam stacje polowe albo nadają z jednostek mobilnych. Ostatnimi czasy mieliśmy na linii Wolin, Kamień Pomorski, Świnoujście i inne nadmorskie miejscowości - na sobotnich spotkaniach eterowych :-)

PS Oczywiście mowa o łącznościach w 100% powtarzalnych - lokalnych, na fali przyziemnej; nie o przypadkowych połączeniach z odbić.

pzdr.
_________________

Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick


http://www.szczecin-radio.pl

 
 
bax 
Forumowy "Siejuch"


Imię: piotr
Województwo: zachodniopomorskie
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 778
Skąd: Szczecin-Niebuszewo
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 19:33   

Koledzy, przykro mi ale nie będę polemizował już w tym zakresie, każdy z nas jest na swój sposób dorosły i świadomy.
Każdy z nas zna obowiązujące w tym zakresie przepisy i postępuje w zgodzie z nimi lub nie , a tym samym wie co można a czego nie oraz mam nadzieję , że zdaje sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji.
Wybór opcji należy do operatora.
pozdrawiam piotr

-
_________________
"Scio me nihil scire"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Osprzęt/Akcesoria » Wzmacniacze » Wzmacniacze i zasadność ich posiadania


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.


:: Polecamy ::

:: Reklamy ::







Dodaj swoją reklamę