:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL ::
FAQ  FAQ Mapa GoogleMapa Google Szukaj  Szukaj Użytkownicy  Użytkownicy Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu :: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Osprzęt/Akcesoria » Mikrofon?
Mikrofon?
Autor Wiadomość
bax 
Stały bywalec

Imię: piotr
Województwo: zachodniopomorskie
Wysłany: 20 Lipiec 2010, 08:34   

A ja dokupiłem sobie za radą kolegów KPO NM 452(black) i nie jestem tak do końca zadowolony, na plus można mu zaliczyć dość długi kabel w porownaniu do orginalnego z JFK II, waga z baterią jest też sluszna i fajnie go sie trzyma. Ale biorąc pod uwagę działanie to różnica jest mało zauważalna od orginału no może na korzyść echa. Być może należało by się pobawic pyrkami i sprawdzić co można wyciągnąć z tego mikrofonu ale , ostatnio brak czasu, by choć wejść na forum a co dopiero bawić się w eksperymenty.

Kubek 
Administrator

Imię: Piotr
Wysłany: 20 Lipiec 2010, 09:39   

Dorzuć wzmocnienia
bax_2001 napisał/a:
pyrkami i sprawdz
;)
Kanały nasłuchu: #9 i #28 w domu, #9 i #19 w mobilu

CB-Radio jest jak bagno... wejdź w to a zacznie Cię wciągać coraz głębiej i głębiej....

Zdzisław 
User
zdzich

Imię: Zdzisław
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 12:00   

A ja od wczoraj jestem posiadaczem Densei 2002.MIkrofon za rozsądną cenę.Tylko tak do końca nie wiem jak go wyregulować.Z tyłu ma dwa pyrki,ale który od czego? Na razie leci jak zwykły plus echo,ale to pewnie kwestia podkręcenia.W sumie jest to mój pierwszy mic ze wzmocnieniem.

Duke 
Moderator
ZS0304H

Imię: Jacek
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 12:07   

Wywołaj na przykład DOMEL`a lub PORTER`a i ustaw poszczególne prki podczas nadawania.

Zdzisław 
User
zdzich

Imię: Zdzisław
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 12:14   

Tak na pewno muszę zrobić.Ponieważ Domel mieszka na płotem :mrgreen: ustawienia trzeba zrobić pewnie z dalszej odległości.Dziś ustawiam się na łączność ;-)

gibol1412 
Stały bywalec
Jarek Choszczno 161NT043

Imię: Jarek
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 12:55   

Jakbyś kolegi wyżej nie złapał to jak chcesz, jeżeli cię usłyszę to mnie wołaj. Choć pewnie jak w każdym mikrofonie na płycie DM 452 lewa peerka powinna być od echa a prawa od wzmocnienia patrząc w środku w mikrofonie. Wzmocnienie daj na 90% obrotu a echo polecałbym w lewo na max. Pozdrawiam i powodzonka.

Andrzej Kłodzino 
Forumowy "Siejuch"

Imię: ANDRZEJ
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 17:31   

Duke napisał/a:
ustaw poszczególne prki podczas nadawania.

No nie zupełnie tak bo moim zdaniem wszystkie mikrofony ustawiane na ucho działają fatalnie, najlepiej pojechac do jakiegoś fachowca który ma pojęcie i sprzęt wtedy ustawi tak jak ma to być. :co?;
Mobil Alan 87 mikr, NM-531
Antena Santiago 1200

Duke 
Moderator
ZS0304H

Imię: Jacek
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 18:09   

Andrzej Kłodzino napisał/a:
Duke napisał/a:
ustaw poszczególne prki podczas nadawania.

No nie zupełnie tak bo moim zdaniem wszystkie mikrofony ustawiane na ucho działają fatalnie, najlepiej pojechac do jakiegoś fachowca który ma pojęcie i sprzęt wtedy ustawi tak jak ma to być. :co?;

I tu szanowny Kolego bym z Tobą polemizował. Otóż są mikrofony z wyprowadzonymi potencjometrami obrotowymi czyli samemu można ustawić: długość echa, wzmocnienie. Oscyloskop niewiele da póki nie usłyszą Twojego tembru głosu i długości echa, interlokutorzy.

Andrzej Kłodzino 
Forumowy "Siejuch"

Wysłany: 24 Lipiec 2010, 19:47   

Duke napisał/a:

I tu szanowny Kolego bym z Tobą polemizował. Otóż są mikrofony z wyprowadzonymi potencjometrami obrotowymi czyli samemu można ustawić: długość echa, wzmocnienie. Oscyloskop niewiele da póki nie usłyszą Twojego tembru głosu i długości echa, interlokutorzy.

Jacku należy wziąć po uwagą to że każdy z nas ma inny słuch, a na przyrządach ustawienia są w miarę wypośrodkowane.
Antena Santiago 1200

lalala_girl 
Stały bywalec
Asm x86, C/C++, Python

Wysłany: 24 Lipiec 2010, 20:26   

Cytat:

Jacku należy wziąć po uwagą to że każdy z nas ma inny słuch, a na przyrządach ustawienia są w miarę wypośrodkowane.

Hehe, po co robić z igły widły ? Jest wiele mikrofonów z regulacją wzmocnienia i echa i po to ów mikrofony mają te funkcje, by każdy mógł indywidualnie dopasować pracę mikrofonu do barwy swojego głosu i tyle. Jeśli ktoś ma problem ze słuchem to niech się uda z tym do specjalisty a panaceum na to, by każdy słyszał nas idealnie po prostu nie ma,
bo przecież każdy model radia pracuje inaczej więc te "przyrządy" przy mikrofonach tak są potrzebne, jak piąte koło u wozu :P

Andrzej Kłodzino 
Forumowy "Siejuch"

Wysłany: 24 Lipiec 2010, 20:35   

lalala_girl napisał/a:
Hehe, po co robić z igły widły ? Jest wiele mikrofonów z regulacją wzmocnienia i echa i po to ów mikrofony mają te funkcje, by każdy mógł indywidualnie dopasować pracę mikrofonu do barwy swojego głosu i tyle. Jeśli ktoś ma problem ze słuchem to niech się uda z tym do specjalisty a panaceum na to, by każdy słyszał nas idealnie po prostu nie ma,

Tak jak koleżanko piszesz, ja używałem aparatu słuchowego i mogę na ten temat bardzo dużo powiedzieć, nie ma złotego środka ale nic nie zastąpi przyrządów, i zawsze będę stał przy tym że jak ustawiono fabrycznie to niech tak zostanie, a na dodatek dodam że przeważnie na opakowaniu jest podane z jakim radiem dany mikrofon będzie współprac ował i tego należy się trzymać. :co?;
Antena Santiago 1200

lalala_girl 
Stały bywalec
Asm x86, C/C++, Python

Wysłany: 24 Lipiec 2010, 20:41   

Andrzeju, są przecież mikrofony, które ów suwaki do regulacji wzmocnienia i echa mają wyprowadzone na zewnątrz. Nie są to więc żadne "fabryczne" ustawienia a jedynie funkcja, która pozwala dopasować pracę mikrofonu do barwy swojego głosu i żadne "przyrządy" nie są do tego potrzebne ;-)

gibol1412 
Stały bywalec
Jarek Choszczno 161NT043

Imię: Jarek
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 22:59   

I ja się z tym zgadzam co lalala_girl napisała ;-)

Pampus 
User
ZS5986P

Imię: Sambor
Wysłany: 25 Lipiec 2010, 01:59   

A jakby obie metody połączyć? Dopasować na przyrządach np wzmocnienie, aby było dobrze dobrane do radia, a przykładowo echo regulować sobie w pewnym wcześniej zmierzonym przedziale samemu w razie potrzeby...

A tak przy okazji co sądzicie o mikrofonie Farun FD1818? Bo właśnie takowy sobie zakupiłem i czekam aż mi przyjdzie. Będzie pracował z Johnnym II. Jak byłem na Śląsku to słyszałem gościa z takiego, to całkiem ładnie i wyraźnie nadawał. Do tego kilka testów w filmikach na YT i wybór padł :)

Moja wersja gg nie obsługuje numerów większych niż 17 000 000 i nie mam zamiaru jej aktualizować :D

Kubek 
Administrator

Imię: Piotr
Wysłany: 25 Lipiec 2010, 12:40   

Miałem kilka tych mikrofonów u siebie na przelutowaniu itepe.
W środku to się zawiele nie różną. Śmiem twierdzić że największa różnica to poprostu w jakości wykonania, użytych elementów.
Kanały nasłuchu: #9 i #28 w domu, #9 i #19 w mobilu

CB-Radio jest jak bagno... wejdź w to a zacznie Cię wciągać coraz głębiej i głębiej....

:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Osprzęt/Akcesoria » Mikrofon?