:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL ::
FAQ  FAQ Mapa GoogleMapa Google Szukaj  Szukaj Użytkownicy  Użytkownicy Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu :: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Mocowanie anteny na dachu spadowym
Mocowanie anteny na dachu spadowym
Autor Wiadomość
Wojtek_89 
Forumowy "Siejuch"

Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 10:42   

abe napisał/a:
momentom skręcającym wywoływanym przez wiatr na ramieniu stanowiącym antenę
a nie czasami zginającym ???? Jak już chcesz liczyć ;)

abe 
Stały bywalec
(czyt.: EJB !!!!!!)

Imię: Paweł

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 12:33   

zależy od rozwiązania zamocowania przymocowania anteny do masztu (rodzaj masztu). Moment zginający byłby do liczenia wytrzymałości masztu pionowego.
Ja chce przymocować antene do belki poprzecznie nad oknem czyli wyjdzie mi moment skręcający i ogólnie siły na ramieniu (moment) aby zobaczyć co trzeba zrobić z mocowaniem tego do dachu. Sądzę, że jak zrobi się na konkretnych ślubach i potem wszystko zalepikuje to bedzie gicior i nikt sie nie zorientuje ze coś było przymocowane.
Pojade do domu to poeksperymentuje na swoim dachu...

Kiermasz 
Forumowy "Siejuch"
na motorze

Imię: Piotr
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 18:46   

Ja mam pewien pomysł, ale nie wiem na ile on jest możliwy do realizacji a co najważniejsze na ile wytrzymały.
Konkretnie coś w rodzaju podpórki pod maszt a wyżej maszt byłby zamocowany odciągami by mógł stać.

Fala jest bogiem, CB nałogiem, Radio podstawą, dopała zabawą :D

aroaro27 
User

Imię: Arek
Województwo: podkarpackie
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 21:15   

Wiecie szanowni koledzy..... jak sie zasypiecie prawami fizyki i wzorami matematycznymi, napiszecie magisterke na temat sił działających na 5.5m anteny, Wtedy proponuję rozważyć montaż do komina. Oczywiście opaski które można kupić w każdym sklepie RTV. Jak mieszkałem na blokowisku konstrukcja stała na kominie mającym 60 cm. gdzie było 3m rurki i spectrum 1600 wiec dość ciężki zestaw. Moim zdaniem to bardzo rozsądne mocowanie i co najważniejsze nie narusza konstrukcji.

Wojtek_89 
Forumowy "Siejuch"

Wysłany: 14 Lipiec 2010, 22:39   

Kolego Arku polecam przeczytać pierwszy post, a następnie dodawać swoje ironiczne komentarze.

BRAT_MIH 
Stały bywalec
Mihu

Imię: Michał
Wysłany: 22 Lipiec 2010, 18:02   

To wracając do starego pomysłu kolegi Juracza z felgą od autobusu - załatwiasz dwie, łączysz linką i przerzucasz na dwie strony dachu. Na tej, w którą wrzucasz antenę spawasz sobie pod skosem uchwyt i hula. W razie jakby była za mała powierzchnia przylegająca możesz sobie przyspawać pod nią jeszcze płaskowniki w krzyż. Gra i buczy :)

Wojtek_89 
Forumowy "Siejuch"

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 22:15   

Kozacko mieć fele od autobusu na dachu ;D Przecież to będzie straszyć z kilometra ;)

Pampus 
User
ZS5986P

Imię: Sambor
Wysłany: 25 Lipiec 2010, 01:43   

No i coś stanęło z tymi pomysłami. Temat w ogóle aktualny? Jeśli tak - fotka dachu i kombinujemy. Jeśli nie - fotka dachu jak wyszło, bo jestem ciekaw :)

Moja wersja gg nie obsługuje numerów większych niż 17 000 000 i nie mam zamiaru jej aktualizować :D

abe 
Stały bywalec

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 12:05   

Spokojnie - wróce z wakacji bedziemy dalej myśleć...

[ Dodano: 5 Sierpień 2010, 14:20 ]
Jakieś pomysły?

[ Dodano: 6 Sierpień 2010, 12:44 ]
Na schemacie (nie wiem gdzie sie on doda, ale chyba pod spodem) prezentuję koncepcję mojego rozwiązania. Zero ingerencji w dach, zero klejów i całej reszty.

Stelaż zrobiony z lekkich rurek (jaki materiał to nie wiem muszę iść zobaczyć co można kupić) w kształcie litery A, położony nad oknem.
Dolna belka poprzeczna przymocowana do okna za pomocą metalowych pasków. Przed częścią do mocowania anteny dodatkowe obciążenie, przymocowane do stelażu na stałe.

Ramiona stelażu pod belką poprzeczną będą pełnić funkcję przeciw-ramion, gdyby wiatr chciał przewrócić całość.

Oczywiście całoś nie musi być do skraju dachu, bo tam jest chyba za daleko, ale do połowy, 3/4 i tak będzie super. Problem taki, że antena 1/2 jest moim zdaniem za ciężka i za długa, więc jeśli nie uda mi się poprowadzić odciągów zabezpieczających, wystarczająco mocnych t będę musiał skończyć na bumerangu (330cm), który jest lżejszy.

bax 
Stały bywalec

Imię: piotr
Wysłany: 6 Sierpień 2010, 21:34   

abe
a może zastosowanie specjalnej dachówki do masztów antenowych pomogłoby wyprowadzić Ci maszt w dowolnie bliskim obrebie okna?
np takie + systemy mocowania masztu:
http://www.satsklep.pl/in...ent=0&id_kat=26
ja sam skorzystam z takiej dachówki:
http://www.satsklep.pl/in...t=183&id_typu=0
pozdrawiam

abe 
Stały bywalec

Wysłany: 6 Sierpień 2010, 22:24   

rozmyślałem o takim rozwiązaniu. Niestety wymaga to ingerencji w dach - klejonej czy wierconej, ale jednak - a nie chce mieć nieprzyjemności z tego powodu. Sąsiadów nie znam i cholera wie czy stare dziadki sie nie przyczepią. Jest na pobliskiej ulicy ktoś ma 1/2 postawianą ale to już inny zarządca :bang: .
Najsmieszniej bedzie jak pobl;iskie bloki beda wszystko blokować.

bax 
Stały bywalec

Wysłany: 6 Sierpień 2010, 23:12   

Ja tez dzisiaj obejrzałem swój komin i załamka, niby po remonicie dachu ale cały spękany i muszę zrezygnowac z obejmy, bo się boje że coś się narozrabia, więc będzie trzeba skorzystać z alternatywnego rozwiązania. I dlatrgo taka dachówka bedzie jak znalazł i co niektóre systemy mocowania z podanej stronki po pewnych przerobkach bedą do wykorzystania chociaż Ninja stwierdził , że tu gdzie mieszkam to i tak wiele nie zwojuje :-(

WALDI376 
User
Waldi

Imię: Waldi
Województwo: pomorskie
Wysłany: 7 Sierpień 2010, 18:39   

Dlaczego nic nie zwojujesz??? Jesli mozesz to wyjasnij postaramy sie cos zaradzic.Nie ma sytuacji bez wyjscia sa tylko wyjscia latwe,trudne i kampromisowe

bax 
Stały bywalec

Wysłany: 7 Sierpień 2010, 22:20   

Kolego Waldi kłopoty zamieściłem w swoim poście , by nie zasmiecac postu kolegi abe

Pampus 
User
ZS5986P

Imię: Sambor
Wysłany: 8 Sierpień 2010, 11:56   

abe, a masz może fotkę bardziej ogólną? które piętro i jak to wygląda z drugiej strony budynku? To jest jedyne możliwe wyjście przez okno? Bo szczerze powiem, że ten narysowany projekt mógłby być całkiem dobry, ale nie do końca jestem pewien jego stabilności na działanie sił wzdłuż dachu. Moim zdaniem jakby go stosować, to nie dwie rury tworzące trójkąt, tylko coś bardziej na styl trapezu w celu uzyskania większej powierzchni przylegającej do dachu. A i pokusiłbym się chyba jeszcze o jakiś uchwyt trzymający całą konstrukcję szczytu. Chociażby dwa kątowniki ok 20cm schodzące na drugą stronę dachu celem zabezpieczenia całości przed osunięciem

Moja wersja gg nie obsługuje numerów większych niż 17 000 000 i nie mam zamiaru jej aktualizować :D

:: Forum WWW.CBRADIO.SZCZECIN.PL :: Strona Główna » Techniczne » Anteny Bazowe » Mocowanie anteny na dachu spadowym