Powiem tak ja mam PANA Dm 432 i na nic innego nie zmienia idealnie nadaję się do mobila miałem kilka miców ale właśnie ten najbardziej przypadł mi i rozmówcą do gustu:) Ma super echo , nie jest uciążliwe a i co najważniejsze modulacja jest czyściutka nawet w naprawdę głośnym aucie
_________________ mobil: Alan 48 Excel + Santiago 1200 + FD 2060
baza: PRESIDENT GEORGE + SIRIO GPE 27 + PAN DM432
Gratuluję koledze dobierania mikrofonu do własnej charakterystyki głosu dla CB radia, które przenosi tylko +/- 500Hz w granicach 1,5K i to na wbudowanym głośniku czyli większość tego co jest używane w eterze..
Niestety mało kto używa na tyle rozjechanego 87 lub 3900, który odbiera szerokość pasma choć 5kHz nie wspomnę o 10!
Mało tego, ma podpięty do tego głośnik który przeniesie te kilka kHz aby można było zauważyć tę różnicę.
Co z tego że będziesz się spuszczał nad dobraniem mikrofonu do timbru własnego głosu jak i tak Twoi koledzy nie odbiorą tego nawet na FT-450 z najszerszym filtrem i powiedzą Ci ze "kupa".. ?
Przerabiałem to (Rode NT1-A, wzmacniacze lampowe ART, procesory dynamiki itp) i każdy z Was powiedział że lipa bo odbierał tylko wycinek tego co nadawałem..
Dopiero osoby bawiące się w ESSB mogły to ocenić i docenieć ale to już inne pasmo
Reasumując:
Jarson75 daruj sobie dobieranie mikrofonu do timbru lub jak to inaczej nazywają barwy czy "modulacji" głosu na to pasmo bo to przerost formy nad treścią!
Kup sobie mikr z serii 2002 czy 2018 (tego sam używam z Lincolnem) a jak masz więcej gotówki i chcesz mieć coś dobrego to tak jak Ninja Ci podpowiedział. Jest jeszcze jeden mikrofon stacjonarny w granicach 300-350 zł który jest warty polecenia-napisz jeśli Cię interesuje to podam Ci model.
Zawsze możesz wykonać dobry mikrofon samemu. Wkładka panasonic'a +kompresja lub kombajn SSM2165 /66 lub67 -ale to dla dłubaczy
_________________ Lokalny ścigacz odstrojonych. 146GTL,87 i 87 , Lincoln,FT-450AT,FT-736R,FT-8800, Verticale,druty i jakieś grabie..
Szkoda że grono forum z jakości zmienia się w ilość..
Imię: Michał
Województwo: zachodniopomorskie
Wysłany: 23 Marzec 2010, 19:58
Czy jak kupię sobie K-PO EC-2018 do Albrechta 6690 mając antenę ML-145 na magnesie to będę zadowolony ? Słyszałem, że na magnesie jakieś piski powstają, sprzężenia czy jakoś tak ? Czy opłaca się lepiej korzystać z seryjnego mikrofonu i anteny magnes na dachu czy dokupić ze wzmocnieniem i antenę przenieść na uchwyt na tylnej klapie na stałe ? Dziurki w dachu nie zrobię, bo mam szyberdach elektryka i miejsca nie ma :- ?
BRAT_MIH, ja używam Mass 2018 z anteną na magnesie, żadnych pisków i sprzężeń nikt mi nie zgłaszał. Co prawda kolega Tora ustawiał mi majka do radia (a raczej radio do majka)
_________________ mobil: Chevrolet Aveo; P. Grant + P. ML145 + Maas2018
Wysłany: 24 Marzec 2010, 12:35
Niebawem będę miał. Szukam na allegro, patrzę ktoś ze Szczecina sprzedaje, myślę sobie super, patrzę a to JA sprzedaję Kurcze wystawiłem ojcu kilka rzeczy (ojciec krótkofalowiec) i nawet nie zwróciłem uwagi. Zatem mikrofon już mam, teraz pytanie ile będzie mnie kosztowało przylutowanie wtyczki 4 pin na 6 pin i gdzie to mogę zrobić ? Tora taki duperel zrobi? Mam najbliżej.
Wysłany: 25 Marzec 2010, 14:56
W sumie mówił, że może przylutować, wtyczkę bym musiał kupić. Tylko to ustawienie radio - mikrofon nie wiem czy umie zrobić, bo CB nie ma. Miałem dzisiaj jechać do Niego, ale auto w warsztacie za długo stoi i może jutro się dopiero okaże co i jak
[ Dodano: 28 Marzec 2010, 13:48 ]
Dobra już mam, trochę z lutowaniem się bawiliśmy, ale jest. Przy okazji u ojca posłuchałem się w radiu, pobawiłem echem i ustawiłem optymalnie. Fajny ten mikrofonik, w porównaniu do oryginalnego z Albrechta to różnica znaczna. I w ręku go czuć, oryginał maleńki, jak zabawkowy się wydaje przy 2018. No i nie piszczy nic, obawy okazały się bezpodstawne. Ogólnie jestem zadowolony i mogę polecić, jest różnica i jest ok.
Imię: robert
Wysłany: 19 Lipiec 2010, 19:42
Przyłączę się do tematu aby nie zakładać nowego. Ja znowu potrzebuję mikrofonu ze wzmocnieniem ale do MIDLANDA 1001Z. Pomóżcie Panowie - jaki za rozsądne pieniądze?
Imię: ANDRZEJ
Wysłany: 19 Lipiec 2010, 20:31
Ja mam MAAS-2018 ZA 118 ZŁ i jestem zadowolony polecam.
_________________ BAZA YAESU-FT-767-GX Alan 555 mikr,MAAS 2018
Antena Black Pirate
UNIDEN 2830 KPO- NM-452 Mobil Alan 87 mikr, NM-531
Antena Santiago 1200