Imię: Marcin
Województwo: zachodniopomorskie
Wysłany: 6 Wrzesień 2009, 21:26
w sensie radiowym oczywiście słyszałem że są jakieś patenty na to i nie chodzi mi tu klasyczny wzmacniacz jaki można kupić tylko chodzi o sposób domowy że tak to ujmę
_________________ Mobil: Ford Focus sedan
-Radyjko Uniden 520xl
-Antenka Sirio ml 145
Imię: Piotr
Województwo: pomorskie
Wysłany: 15 Marzec 2010, 00:01
witam
jak to nie slyszeliscie o tajnych sposobach- podklejanie folii pod magnes stosowanie dodatkowych przeciwwag(pojawily sie niedawno na pewnym serwisie aukcujnym) zawsze mozna tez wymienic kabel na lepszy jednak wszystkie te sposoby sa wielce dyskusyjne (naczytalem sie na innych forach o ich zbawiennym wplywie na antenke) jednak sam nie sprawdzalem pozdrawiam
Imię: piotr
Wysłany: 15 Marzec 2010, 14:07
kolego astrat34 można na pewno uzyskać pewien zysk poprzez wymianę kabla, co u mnie zadziałało przy zmianie rg58 na h155, ale po trzecim lutowaniu coś schrzaniłem i zakończyło się w moim przypadku na wymianie podstawy.
Jeśli chodzi o zysk jaki uzyskałem to:
podstawa 140 kabel rg 58 antenka sirio turbo 1000 (słyszalność 7S baza ul.Chopina - ja mobil okolice basenu górniczego, po wymianie na h155 słyszalność 30 S na basenie górniczym a 9 S na krzyżowce w zdrojach - pomiar wykonał dla mnie kolega TORA który był na bazie.
może starzy wyjadacze cb inaczej spojrzą na ten przykład ale u mnie jest faktem i to zadziałało - pozdrawiam
* Duke: Troche przesadziłeś maksymalnie może być 9... * Duke: Po rozmowie z ToRa - niewłaściwie napisałes "S" (skala siły signal strenght- popularnie nazwana Santiago - maksymalna siła nadawania to 9) a ToRa podał odczyt ze swojego radia na bazie. Dodatkowo w raportach podaje sie skalę R - signal readability - czytelność, zrozumiałośc sygnałów od 1 niezrozumiale - 5 badrzo dobrze czytelnie.
_________________ Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.
***????????***
Ostatnio zmieniony przez Duke 16 Marzec 2010, 08:15, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Sebastian
Wysłany: 15 Marzec 2010, 16:00
bax_2001 napisał/a:
podstawa 140 kabel rg 58 antenka sirio turbo 1000 (słyszalność 7S baza ul.Chopina - ja mobil okolice basenu górniczego, po wymianie na h155 słyszalność 30 S na basenie górniczym a 9 S na krzyżowce w zdrojach
oczywiście rozumiem, że test był przeprowadzony w identycznych warunkach? Różnica jaka zyskałeś jest fenomenalna,
tłumienie :
kabel RG58-9,7dB/100m
kabel h155- 9,3dB/100m
myślę że na odcinku 4m obala to mit, o jakimś zdecydowanym wpływie kabla.
astrat34 napisał/a:
ton wypowiedzi o przeciwwagach był ironiczny jednak znajdzie się głupi i towar kupi
to tez dla tego skomentowałem żeby się na naszym forum amator na przeciwwagi nie znalazł.
_________________ BAZA 5/8λ*7ziemia + ALAN 87-SADELTA ECHO MASTER PLUS
MOBIL Sirio PERFORMER 5000 PL+RADIO TEK SSB+PAN DM432MT
Imię: Piotr
Województwo: pomorskie
Wysłany: 15 Marzec 2010, 19:49
witaj krakus -juz jestem na forum
zgodnie z twoim zapytaniem możesz zastosować potrójna podstawę magnesowa 3 magnesy 16cm połączone są stelażem ....komicznie to wygląda ale widziałem to tez gdzieś (aukcje internetowe) cena kosmiczna ale jest!